Logo

Terug naar keuzemenu

+++

Samen onderweg

Het lijkt zo’n cliché dat samenwerken noodzakelijk is om verder te komen. Met de komst van de Participatiewet en de veranderingen in het totale sociale domein is samenwerken in de keten echter in een stroomversnelling gekomen.

In deze digitale korte reis van 2015 willen we graag een aantal van deze bijzondere samenwerkingen en resultaten laten zien. Het samenwerken en grenzen verleggen heeft immers uiteindelijk geleid tot de wording van een netwerkorganisatie in de vorm van een leerwerkbedrijf.

Start de reis!

2015:

De transitie naar leerwerkbedrijf

+++

MAART

Op 30 maart is er door de portefeuillehouders (wethouders van de negen gemeenten en beleidsambtenaren) groen licht gegeven voor de verdere uitwerking van het plan rondom de toekomst van WVS-groep. Drie werkgroepen gaan aan de slag met de verdere uitwerking.

+++

APRIL

+++

MEI

+++

JUNI

+++

JULI

Het plan is zo goed als klaar. Na de zomer wordt het voorgelegd aan alle colleges en daarna aan de gemeenteraden!

+++

AUGUSTUS

+++

SEPTEMBER

WVS is leerwerkbedrijf!!!!

+++

JANUARI

Eerste bevindingen door onderzoeksbureau Van Oorschot

(rol WVS-groep de Participatiewet) op papier gezet en besproken met bestuur en gemeenten.

+++

FEBRUARI

Er is opdracht gegeven om het eerste plan

(de bevindingen van het onderzoeksbureau) concreet

aan te passen en uit te werken in een nieuw plan.

+++

Maar er gebeurde

nog meer in 2015...

+++

WVS erkend als jobcoachorganisatie

 

Het UWV, een belangrijke partner in de Participatiewet, heeft WVS-groep in maart 2015 de status verleend van erkende jobcoachorganisatie.

 

Dit betekent dat de processen en jobcoaches van WVS-groep prima op orde zijn, waardoor we samen met het UWV aan de slag kunnen om mensen vanuit het UWV te ontwikkelen en te begeleiden naar werk!

 

+++

Iedereen doet mee

 

In 2015 zijn er grote stappen gezet in de samenwerking tussen werkpleinen en WVS-groep. Een mooi voorbeeld hiervan is het project ‘iedereen doet mee’ tussen ISD Brabantse Wal en WVS-groep.

 

Diverse mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden met een gezamenlijke inspanning van WVS-groep en ISD Brabantse Wal arbeidsfit gemaakt en klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Naast het gegeven dat diverse mensen al uit de uitkering zijn en een mooie baan hebben, heeft het project ook veel betekend voor de onderlinge samenwerking in de rol van WVS-groep als leerwerkbedrijf.

 

+++

Samen in de wijk!

 

Wijkgericht werken is een belangrijk speerpunt voor onze negen gemeenten. WVS-groep werkt op dit gebied al langer samen met de gemeente Roosendaal en inmiddels ook met de gemeente Steenbergen.

Zij aan zij werken we aan het groen in wijken en dorpen. Daarbij worden mensen uit de Participatiewet ingezet om te werken aan hun ontwikkeling. In september 2015 werkte WVS-groep samen met de gemeente Roosendaal in vijf wijkteams en in november zijn we gestart in Steenbergen. Ook daar werken mensen vanuit de ISD Brabants Wal (werkplein) samen met WVS-groep en de gemeenten om aan het groen en aan hun eigen ontwikkeling te werken.

 

Een ander mooi voorbeeld van samenwerking in de wijk is de pilot buurtpreventie waarbij medewerkers van Businesspost in de wijken en dorpen van Roosendaal een extra oogje in het zeil houden! En in Etten-Leur werken WVS’ers samen met mensen van het werkplein aan het opruimen van afval. Het bijplaatsen van afval bij milieuparken zorgde in veel gevallen voor onrust en onkosten. Nu niet meer!

 

+++

De strijd aan tegen laaggeletterdheid!

 

Concrete hulp bieden aan mensen die slecht kunnen lezen en schrijven kan het beste door samenwerking. Laaggeletterdheid vormt voor veel mensen een grote barrière in hun ontwikkeling naar werk.

 

WVS-groep werkt al jaren samen met diverse instanties om dit probleem aan te pakken. Op dinsdag 2 juni ondertekende WVS-groep samen met 18 organisaties de overeenkomst van het Nationaal Programma Preventie Alles is Gezondheid.

+++

Klanten waarderen

WVS-groep met een 7,8

 

Ieder jaar krijgt WVS-groep haar ‘rapport’ van haar ruim 700 klanten. In 2015 werd de dienstverlening in het algemeen door de klanten met een 7,8 gewaardeerd. Een iets hoger rapportcijfer dan in 2014 (7,6) waar WVS-groep uiteraard erg trots op is!

 

Een goede samenwerking met het ondernemersveld is cruciaal voor het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt!

 

+++

Training voor én door

het bedrijfsleven

 

Hoe trots WVS-groep ook is op haar rol in het ontwikkelen, trainen en begeleiden van medewerkers; het is nog mooier als deze rol door het bedrijfsleven wordt opgepakt. En in het geval van DHL/Ricoh is dat zeker het geval.

 

DHL en Ricoh werken al een tijd nauw samen en een onderdeel van hun partnership is om deze samenwerking maatschappelijk verantwoord in te steken. Naast het samenwerken met WVS-groep hierdoor, heeft Ricoh geïnvesteerd in het opleiden van WVS-medewerkers. Diverse medewerkers zijn nu opgeleid om service te verlenen richting de klanten van Ricoh rondom hun kopieerapparaten en printers. Training en ontwikkeling in en door het bedrijfsleven dus!

 

+++

Netwerkevent 'de Reis naar Succes'

 

De mouwen opstropen en werk maken van de Participatiewet. Dat was kort en krachtig de boodschap van een gezamenlijk event tussen werkgevers en (semi)overheden dat op 24 september jl. heeft plaatsgevonden op Breda International Airport.

Ruim 250 bezoekers, waarvan het merendeel ondernemers, hebben zich op verschillende manieren laten inspireren en informeren over de mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Een belangrijk onderdeel van het event was de uitreiking van de Participatieprijs 2015. Hiervoor waren na een grondige selectie vier ondernemers geselecteerd: Van de Lande BV uit Raamsdonksveer, De Graaf Logistics uit Oosterhout, Optisport Breda BV en

 

Dutchcreen uit Roosendaal. De bekendmaking van de winnaar vond op spectaculaire wijze plaats. Per vliegtuig werd de envelop met winnaar overhandigd aan de juryvoorzitter. Het bedrijf Van de Lande BV uit Raamsdonksveer heeft de participatieprijs gewonnen. Het evenement is georganiseerd door WVS-groep in samenspraak met ATEA-groep, GO (twee leerwerkbedrijven uit Breda en Oosterhout), het BZW/MKB en het WSP West-Brabant.

BEKIJK HIER DE FOTO'S >>

Terug naar keuzemenu

+ IEDEREEN ONTWIKKELT MEE